Parenco Stop met Pompen Acties

Het RIVM heeft op 3 april 2023 een rapport uitgebracht waarin geschreven is dat het niet zeker is of in 2030 voldoende schoon water beschikbaar is om de leveringszekerheid van drinkwater te kunnen garanderen. Wij vinden het onbestaanbaar dat papierfabriek Parenco meer bronwater mag oppompen dan de hele gemeente Ede in een jaar aan drinkwater gebruikt.

2024 – 22 maart – vreedzame demonstratie “Parenco Stop Met Pompen”

Extinction Rebellion voerde op 22 maart actie met zo’n 200 deelnemers in Renkum tegen het extreme bronwater gebruik van de fabriek Smurfit Kappa Parenco. De fabriek onttrekt 170 liter zuiver bronwater per seconde (!) ten koste van het nabij gelegen twee Natura-2000 gebieden. Dat kan makkelijk anders: rivierwater van de Rijn ligt ernaast en circulair watergebruik is al mogelijk. We gaan de druk opvoeren bij Parenco.

2024 – 31 januari

Op 31 januari 2024 hebben we ingesproken bij de Provinciale Staten in Arnhem en een petitie aangeboden met meer dan 3500 handtekeningen van bezorgde burgers.


De tekst van onze speech vind je hier.
Lees meer op Omroep Gelderland , De Gelderlander , Rijn en Veluwe, RTV Connect en de uitleg op website PVDD en in het nieuwsitem op GLD nieuws vanaf 2.26 .

(C) De Gelderlander

“‘Deze papierfabriek is de Tata Steel van de Veluwe”

Artikel in Trouw

2023

In 2023 hebben we gesproken met de directie van Parenco over het oppompen van meer dan 5 miljard liter bronwater per jaar. Kan dit niet anders dan met bronwater, bijvoorbeeld met rivierwater uit de Nederrijn?